Hej! Jag heter Bea Skännestig och går samhäll/media på Platengymnasiet i Motala.

Är medier ett stressande hot?

Publicerad 2013-08-28 13:02:00 i Allmänt,

Som nämnt i inlägget "Medier dygnet runt" här nedan har mederina blivit en stor del i vår vardag. Något vi använder flitigt varje dag  och som tar av både tid och tankeverksamhet. Då detta inte är ett beetende som går speciellt långt tillbaka i tiden samtidigt som vår hjärna utvecklats mycket lite de senaste 50 000 åren disskuteras det friskt kring hur vi och vår kropp klarar av den nya pressen. 
      Jag personligen är för medeier och tycker om att spendera tid framför dem men tvekar inte på det faktum att de säkerligen kan göra mig stressad. Dels verkar flera timmar av min dag slukas upp framför dem utan att jag knappt noterar det och visst tittar jag på min telefon oftare än nödvändigt. Har man ett ständigt informationsflöde brevid sig eller i handen är det svårt att inte störas och lockas av det varpå man snabbt tappar koncentrationen. Bara den ineffektivitet som kommer av de kortare rasterna med mobilen i handen kan leda till ett stressigt inre, vi hinner ju kanske inte med vad vi ska.
     Jag tror också att vi kan bli nervösa och oroliga av att veta vad våra vänner och andra gör till den stora del som visas på till exempel sociala medier. Det kan vara lätt att jämföra sig och känna sig sämre eller missanpassad. Om det är något som kan stressa oss så är det väl att känna att vi inte passar i eller duger.
     Sedan tror jag att det är viktigt att se "medie=stress"- fenomenet på en personlig nivå och inte som ett folkhälsoproblem. Stress som ett resultat av överdriven medieanvändning tar som med all stress, olika uttryck på olika människor. En del klarar mycket och andra klarar lite likväl som att någon kan hålla fem bollar i luften samtidigt medan någon annan mår dåligt av fler än två. Man får helt enkelt rannsaka sig själv och anpassa sin användning för vad man mår bra av.
     Sedan tror jag att det är nyttigt och viktigt att ibland vara helt utan pressen för att verkligen känna efter. Lägg ifrån dig och ge hjärnan en eftermiddag av semester där den inte behöver gå igång på högvarv av ett pling.
 

Medier dygnet runt

Publicerad 2013-08-28 10:56:59 i Allmänt,

Efter att ha skrivit mediedagbok under en veckas tid inser jag att medier tar upp en stor del av min vardag. Framförallt handlar mitt användade om att underhållning. Jag vill ha musik i öronen när jag tränar, se vad mina kompisar gör på sociala medier eller slappna av framför en tv-serie på kvällen.
     Dock använder jag även medier till "vettigare" eller "mer sunda" ändamål som att plugga körteori i böcker och genom tester på nätet samt att vi till viss del spenderar tid framför datorerna i skolan. Här handlar det dock inte alls om lika mycket tid. 
     Medieanvändandet har blivit en väldigt stor och naturlig del av dagen. Framförallt som ett resultat av att var och varannan människa nästa oavbrutet bär en smartphone i sin hand, en dator med oändliga möjligheter. Självklart finns det både fördelar och nackdelar med detta relativt nya beteendet. Jag kan oroa mig för de biologiska följder all strålning kan ge mig och stänger gärna av telefonen nattetid. Vad jag kanske bör vara mer uppmärksam på är vad telefonen gör med min  psykiska hälsa. Ställa mig frågor som "varför det är viktigt för mig att veta vad andra gör?" och "varför det känns viktigt för mig att berätta för andra vad jag gör?". 
     I mitt eget fall är det framfrallt de sociala medierna och min telefon som oroar mig. Jag accepterar att jag vill titta på TV om kvällarna, ha musik i bakgrunden på jobbet eller gymmet och att jag läser ibland ser jag endast som positivt. Men att spendera över två timmar per dag på att titta på andras dokumentation över sitt liv genom sociala medier och bloggar känns inte helt friskt. Jag tycker inte att jag söker en sådan bekräftelse eller att jag jämför mig med andra. Jag tycker själv att jag tittar för att hålla mig uppdaterad om vad mina vänner gör, men varför tar jag mig en sådan tid när jag faktiskt kan prata med dem istället?
     Det finns mycket gott som kommer av medier i samhället. Vi kan nå varandra snabbt och enkelt, företag kan markandsföra sig snabbt och enkelt och nyheter som omfattar oss sprids med en väldig fart. Det finns mycket bra studiematerial och annat lärorikt man kan ta del av med hjälp av en dator och det är en mycket positiv följd, likväl som den underhållning man blir serverad. Men jag vill inte att mitt bettende ska bli sjukt, att jag ska bli slav under min egen telefon eller dator utan att jag själv ska styra när de ska användas. Jag vill jobba bort den reflex som styr min hand över min iphone så fort jag har fem minuter över. Jag vill ha mer tid för annat om dagarna och inte bli beoende av ett aldrig sinande informationsflöde.
 

    
 

Om mig & Min blogg

Publicerad 2013-08-22 11:57:00 i Allmänt,

Hej och välkommen till min blogg!
Jag heter Bea Skännestig, är 18år gammal oh läser tredje året på Platengymnasiets samhällsprogram med mediainriktning. 
     Bloggen kommer att handla om egna tankar och reflektioner kring media och kommunikation i samhället som en del i gymnasiekursen "medier, samhälle och kommunikation". 
     Jag hoppas att kunna dra intressanta slutsatser likväl som att få nya perspektiv på medias enomslagskraft och liknande.
Välkommen tillbaka!
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela