Hej! Jag heter Bea Skännestig och går samhäll/media på Platengymnasiet i Motala.

Journalistyrket

Publicerad 2014-03-10 10:32:00 i Allmänt,

Förr i tiden hade journalistyrket en mycket låg status och personerna i yrkesrollen ansågs som snokande och kallades för skällsord. Man tyckte då framförallt att det var den vanliga människan, privatpersonen, som drabbades negativt av journalistens dektektiva arbete. Idag ser situationen annorlunda ut, vi lever mitt i ett informationsflöde och förväntar oss att bli tilldelade information och nyheter i ett rasande tempo. Idag ser inte vi journalisterna som motståndare utan snarare medspelare vilka hjälper oss att vara upplysta om hur en situation ser ut om den så rör hela världen, vårt land eller ett parti i riksdagen. Vi inser journalismens värde när vi funderar kring hur utelämnade vi skulle vara utan den. Utan grävande journalister som aktivit jobbar för att avslöja skandaler och gömnda hemligheter i vårt intresse, skulle vi som befolkning bli formbara som lera för makthavare, företagsledare eller andra med intresse av att påverka våra åsikter eller värderingar. Vi skulle inte vara tillräckligt pålästa och informerade för att kunna ifrågasätta och informationen vi tilldelades skulle bara komma från en källa, från regeringen eller de vinstdrivande företagen. Utan journalismen skule demokratin i Sverige inte vara utbredd i samma grad då vi skulle få för lite "kött på benen" för att kunna forma egna åsikter. Detta inser vi och förstår därför att värdera grävande journalister högt. 
     Dock tror jag att vi idag normalt är ganska källkritiska till information vi kommer över till följd av vår ökade interaktivitet. Vi spenderar stora delar av dagen på internet, ett forum där alla är tillåtna att göra sina röster och åsikter hörda. Detta leder tyvärr till att mycket osann information sprids över internet, något vi är väl upplysta om, och därför tror vi inte längre på allt vi hör. Jag tror personligen att detta påverkar även journalistyrket, att publiken idag är mer svårövertalade och ökat kritiska än tidigare vilket troligtvis kommer att öka ännu mer i framtiden. Vi köper därför sällan information rakt av och journalisterna i fråga behöver mer stöttande argument och mer fakta vilken stödjer deras efter forskningar och teser för att vi ska anse dem tillförlitliga. på så sätt har nog journalistyrket idag försvårats men då samtidigt också höjst i stutus för att de riktigt duktiga  jornalisterna vi anser trovärdiga som källor är väldigt grövande, utbildade och tillitliga. vem som helst kan inte längre "bara publicera en text" vi ska tro på utan det ligger mer arbete bakom, något som definitivt talar för journalism som ett hög status yrke. 
    Den sida av området journalism som belyses i filmen "insider" är den grävande journalistiken, då en journalist jobbar mycket aktivt under en längre tid för ett avslöjande mycket intressant för den vanliga männikan. Ofta i detta fall handlar det om att undersöka en typ av makthavar, exempelvis ett vinstdrivande företag som når ut till enorma delar av befolkningen, vilket är ett mycket omfattande arbete. Generellt både världen över och i vårt eget land anser jag att denna typ av journalism skattas högst vilket jag även anser att den bör. det ligger mer kunskap, utbildning och även vissa risker , vilket filmen belyser, i att syssla med grävande journalistik. Ändå vågar dessa människor fokusera helhjärtat på det därför att de anser det så viktigt att informationen och avlöjandena når ut. Att rapportera kring nyheter är inte heller det ett lågstatus yrke men ofta anses så kallade "skvallerjournalister" och många journalister inom underhållningsbranchen som lägre stående. Troligtvis för att de upprepade gånger ofta redovisar nyheter de inte har riktiga belägg för. Det är ofta den typen av jornalistisk som drabbar den personerns privatliv, något som varit lågt stående både förr och nu. 
     Som journalist blir man slutligen framförallt bedömd och skattad efter sin kompenten, sin prestation och hur stor betydelse ens publicering har för den vanliga människan. Jag tror därför att man som journalist själv är direkt betydande för att välja vilken nivå inom området man väljer att lägga sig på.

Vad som skiljer journalistkåren från allmänhetens ökande publiceringar på nätet är framförallt trovärdigheten i det som rapporteras. En journalists allra viktigaste uppgift är att sprida sann information som är relevant för ett stort antal människor. Vad som publiceras ska heller inte i för stor utstärckning vara fägrad av egna åsikter eller värderingar vilket också skiljer sig markant från privatpersoners blogginlägg eller detagande på debattforum.
     Jag tror det är just därför statusen i yrket är skiljd mellan ämnets olika områden. En skvallerjournalists information är sällan relevant för väldigt många, den kommer sällan ändra vårt ställningstagande i en viss politisk eller annan viktig fråga markant och den är heller inte alltid 100 % trovärdig. Men en grävande eller rapporterande jorunalist som publicerar i allmännhetens intresse skattas högre just till följd av att de tillgodoser våra viktigaste behov. Det allra mest betydande och viktigaste en journalist kan göra för oss är att rapportera och avslöja viktig information om exempelvis våra makthavare, våra politiska partier eller våra mycket etablerade vinstdrivande företag. Vi behöver få vetskap om skandaler, orättvisor eller ohumana förhållanden och likande för att kunna agera. Begår en partiledare upprepade misstag och fel vill vi inte rösta på den som vår nästa statsminister till att styra vårt land och likaså vill vi kanske bojkotta det företag som använder småbarn som arbetskraft. Det allra viktigaste journalistkåren gör för oss är alltså att belysa oss om information som kan mana oss till att agera och ändra eller forma en åsikt. Just därför att detta skapar möjlighet till en förbättrad och mer utvecklad framtid. Detta kallar jag journalister som jobbar för demokratin, journalister som genom sin information vill uppmana oss till att ta ställning och forma åsikter.

I föregående stycke belyser jag journalister som en del i demokratin vilket också förklarar varför medierna i bland kallas för "den tredje statsmakten". Medierna är ett viktigt hjälpmedel och verktyg för oss i att forma åsikter och ändra värderingar vilket kan påverka våra demokratiska val och likande. Just därför förklaras också varför det är så extremt viktigt att informationen journalister och andra i medierna repporterar kring är sanna. Annars kan det få förödande konekvenser för den enskilda människan, det specifika företaget, vårt land eller internationellt. Medierna är statsmakten vilken hjälper oss att granska ocj sprida information för att vi ska kunna avgöra av vi vill anse om de övriga statsmakten. Med andra ord ett verktyg direkt beydande för demokratin idag och i framtiden.


    

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela