Hej! Jag heter Bea Skännestig och går samhäll/media på Platengymnasiet i Motala.

Medierna och samhället

Publicerad 2013-09-04 10:21:41 i Allmänt,

Jag tycker att yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförorningar är väldigt viktiga lagar och jag är glad över att de råder i vårt land. Utan dem skulle det råda cencur på allt som gick ut till oss medborgare. Censur innebär att ett statlig organ grannskar alla texter, radio-, tvprogram, filmer och likande. Det skulle altså vara upp till ett statligt organ att bestämma vilka åsikter som är "rätt" och skilda åsikter skulle klassas som otillåtna och sållas bort. Som medborgare skulle vi då få ta imot en felaktig och skev bild av samhället. Just för att allt som publiserades bara skulle spegla en åsikt och vi skulle bli oförmögna att läsa på åt olika håll och bilda oss en egen uppfattning. Utan dessa lagar skulle vi gå från fira individer till en trupp under ett statligt organ då makten att cencurera enkelt skulle kunna missbrukas. Staten skulle kunna sprida en rejält felaktig bild av ett samhälle och vi skulle aldrig få höra om sanningen som ett reultat av att det är olagligt att ifrågasätta.
     Jag tycker att mediernas viktigtaste fuktion är att sprida och upplysa invånare i ett land om viktig information. Jag ser media som ett  kraftfullt verktyg som under kort tid kan nå ut till miljoner av människor. Det kan handla om information för ett riksdagsval, ett krig i mellanöstern eller en stundande väderkatastrof vi bör vara beredda på. I vilket fall som helst kan vi lita på att bli rapporterade inom kort tid och vi kan lita på att få höra flera olika rösters åsikter om samma fenomen i och med yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen. Vi blir serverade högvis av information och det är upp till oss själva att analysera vad som låter rimligast och vem vi vill lyssna på med hänsyn till situationen.
     Som jag tidigare varit inne på är det mycket enkelt för en diktatur att använda media som ett maktmedel genom att införa cencur. Man bestämmer vilken information och vilken sanning som ska nå ut till medborgarna och det är då den enda som går ut. Detta är ett mycket vanligt maktmissbruk inom diktaturer och ofta höjs den som sitter på makten till skyarna tillsammans med sina åsikter och övriga synpunkter sållas bort ur alla tidningar, radio- och tvprogram. Fram till 1800-talet hade vi i Sverige endast statstyrda medier och jag är glad att detta övertramp mot den fria individen inte längre råder i vårt land.
     Ett demokratiskt samhälle bygger på en informerad och upplyst medborgarskara och där spelar självklart medier en avgörande roll. I ett land som Sverige får vi ta del av alla åsikter i omlopp och också synpunkter på dessa samt kritik. Medierna vrider och vänder på alla pariter, partiledare och partiprgram inför till exempel ett riksdagsvl. Vi väljare har alla möjligheter att tänka efter själva och avgöra vilka åsikter vi står bakom. Med det enorma medieflöde vi har kan man ta del av alla olika synpunkter och synvinklar på en och samma åsikt, bara man tar sig tiden. Är man källkristisk i sin läsning och tänker till noga själv är det nästan omöjligt att bli lurad och påverkad av stat eller annan myndighet på det sätt som är diktaturmedborgarnas vardag.
      Det enda som kan upplevas nästan odemokratiskt i ett sådant här samhälle är att medierna också mycket gärna rapporterar rikligt kring offentliga personer , tillexempel partiledares, privatliv. Detta trots att det inte har någon som helst förakring tll deras politiska arbete.   
     Jag tror inte att just debattsajter liknande newsmill och flashback kommer att få större genomslagskraft i framtiden än vad de har idag. Riskerna med debattsajter är alldeles för stora. Det är lätt att bli missförstådd om man inte noga väljer sina ord i text och dessutom är sajterna öppna för alla. Detta kan locka till sig extremister och andra med tabu-belagda åsikter. Det är lätt att forumen anses oseriösa eftersom man blandar alla olika männsikor med alla deras olika åsikter  och det är det vanligt att medlemmarna på sajterna då smutskastar varandra bakom sina anonyma alias.

Kommentarer

Postat av: Karin

Publicerad 2013-09-17 14:44:49

Du har mycket kloka och intressanta tankar kring mediesamhället. Du vrider och vänder på saker och är nyanserad i dina resonemang. Fortsätt så!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela