Hej! Jag heter Bea Skännestig och går samhäll/media på Platengymnasiet i Motala.

Mediekonvergens

Publicerad 2013-09-15 12:42:27 i Allmänt,

Vårt sätt att kommunicera har förändrats och utvecklats enormt mycket genom årtusendena, man pratar om tre revolutioner. Den första revolutionen näms i samband med att skrfitspråket började användas av våra förfäder. När senare tyske Johann Gutenberg år 1455 utvecklar skrivandet ytterligare genom att trycka en biblel talar man om boktryckarkonsten som en andra revolution.     
     Den tredje revolutionen sker just nu som en benämning på vår tids digitala kommunikation. Aldrig förr har utvecklingen inom medieindustrin gått så fort och dessutom börjar gränserna mellan medierna bli otydliga då de börjar kombineras. Man kallar detta nya fenomen för att medierna konvergerar och man delar upp denna mediekonvergens inom de tre områdena ekonom /ägande, innehåll och teknik.   
     Området om ägandet och eknonomin kring medierna bottnat i att det är så vanligt att  ett stort antal medier ägs av samma etablerade mediaföretag.För att dessa företag ska bli lukerativa satsar dem på tv-produktioner som drar stor publik för att öka sina annonsintäkter. Ett exempel på en kanal som ägs av ett sådant här stort företag är tv4 och om man studerar deras tablå upptäcker man att den mest består av underhållningsprogram vilket drar mycket tittare. Man ser också att de sänder nya säsonger av samma program varje år som i ett rullande schema vilket är ett resultat av att de upptäckt att de programmet är populärt och får höga tittarsiffror.
     Delen om innehållande innebär att en mediaproduktion ofta leder till en rad andra. Tillexempel berättelsen om Harry Potter, den började som böcker och har nu blivit både ett stort antal filmer och finns dessutom att hitta som både data- och Tv-spel. Det innebär alltså att innehållet har konvergerat och samma innehåll eller "tema" går att hitta inom flera olika medier.     
     Slutligen kommer vi till den tekniska konvergeringen vilken är till allra stört fördel för oss vanliga individer. Det innebär att medierna slår ihop sig och samarbetar med varandra. Till exempel kan vi läsa tidningar och titta på Tv på internet och läsa böcker eller lyssna på musik i datorn. Detta tror jag är till följd av utveckling och har blivit en trend just för att den underlättar så mycket för oss tittare. Det spelar ju inte längre någon roll ifall man missar en del i en serie, man kan ju alltid se avsnittet på nätet och sedan kunna titta och hänga med.
     Som ett resultat av konvergering blir alltså medieproduktionerna större. Såklart ökar intresset för tillexempel en barnfilm om det i och med produktionen också tillverkas dataspel i filmmiljön eller leksaker och kläder med huvudpersonerna på. Jag tror att denna konvergering bara kommer att bli ännu större och tydligare om fem år. Vi ser redan tendenser på att datorn används för nästan samtliga medier. Man kommer snart inte köpa varken böcker eller filmer i dess vanliga format längre, utan de kommer att läsas på dator eller surfplatta. Jag tror också att betalsajter, likt netflix och viaplay, där man för en mindre kostnad per månad får se ett stort antal filmer, kommer att öka drastiskt. Detta till följd av att vi inte längre kommer att köpa filmer i handeln i lika stor utsträckning och risken är att filmuthyrningsföretag snart kommer gå i konkurs och försvinna då deras efterfrågan blir mycket liten. Jag tror dock dessa sidor på internet där man gratis kan få se nästan alla nya filmer kommer att bli olagliga. Dessa är ett kryphål i lagen där man inte laddar ner filmerna utan ser dem uppkopplad direkt på nätet. Jag tror att man kommer att försöka förhindra sådana sidor i framtiden eftersom att alla människor som arbetar med filmproduktion måste få betalt, vilket de får igenom att vi betalar för att få se filmerna.
     Hur mediesamhället ser ut om femtio år är omöjligt att svara på men enligt prognos ser den ut att bli fortsatt elektronisk och digital. Eftersom att tekniken underlättar för oss så otroligt mycket så tror jag inte att vi kommer varken stanna upp i den utvecklingen eller falla tillbaka i gamla mönster. Jag tror att allt kommer att skötas från datorer i framtiden, man kommer att betala för att prenumerera på tidningar, hyra filmer och läsa böcker direkt på datorn istället för i de gamla formaten. Jag tror inte att skolelever kommer att använda papper att skriva på länge till utan alla arbeten kommer att skrivas och lämnas in digitalt. Datorerna kommer att bli ännu mer utvecklande och ta ännu fler människors jobb. Jag hoppas inte att jag någon gång i framtiden kommer att  komma in i mataffären och mötas av en datorliknande apparat som tar betalt av mig istället för en glad och trevlig kassörska men jag kan inte veta säkert. Något som kommer att vara en stor förändring i mediesamhället om femtio år tillskillnad från nu är att den så kallade "digitala klyftan" kommer att vara nästan helt utplånad. Detta för att i stort sätt alla som lever i vårt samhälle då kommer att vara vana och uppväxta med tekniken och den ständiga utvecklingen. När dagens åldringar föddes var datorn inte ens uppfunnen och självklart är det då svårt för dem att hänga med tillskillnad från när dagens ungdomar bli gamla där datorn vart en del av uppväxten.
 

Kommentarer

Postat av: Karin

Publicerad 2013-09-17 14:46:36

Bra att du fått in den digitala klyftan i ditt inlägg!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela