Hej! Jag heter Bea Skännestig och går samhäll/media på Platengymnasiet i Motala.

Män som näthatar kvinnor

Publicerad 2013-10-17 11:36:00 i Allmänt,

När jag ser Uppdrag gransknings dokumentär om det utbredda näthatet mot kvinnor fylls jag av en enorm ilska, äckeln och förtvivlan. Jag blir arg på att några män ute i vårt samhälle tycker sig ha rätten att skrämma och hota dessa kvinnor, just därför att de är kvinnor och därför att de har ett offentligt arbete.
     Jag blir också rädd, förtvivlad, arg och otroligt äcklad av att de extremt sjuka män som skriver dessa hotande texter kanske uppfattas som "normala" och lever "normala" liv, utåt sätt. Människor som bär tankar liknande de vi fick upplästa för oss i filmen är psykiskt sjuka och behöver psykiatriskvård snarast möjligen. Att ha dessa sjuka fantasier inom sig är sjukt nog men att också ge utlopp för dem genom att skriva ner dem och skicka dem till vederbörande kvinna är ett brott man ska straffas hårt för.
     Jag tror att det är just kvinnor som drabbas just därför att många män traditionellt ser oss som svagare och lägre stående än dem. Förr gjorde inte kvinnor karriär på de sätt som idag är vanligt såväl som att man sällan hittade kvinnor på högre poster i samhället. Männen som hatar och vill trycka ner kvinnorna på det här sättet gör antagligen det för att de anser att kvinna i fråga fått för mycket makt och nu står över honom själv. Alltså män som inte kan utveckla sitt perspektiv från dåtida till nutida och har svårt att acceptera att ha en makthavade kvinna med starka åsikter i samhället.
     Att offentliga kvinnor blir speciellt utsatta är ett resultat av att de är lätta att få tag i och att de når ut med tankar och åsikter till en stor publik. Männen som utför dessa kriminella handlingar ger antagligen utlopp för allt sitt kvinnohat på den utsatta kvinnan. 
     I väldigt stor utsträckning är det kvinnor med starka åsikter inom feminismen eller politiken som drabbas av näthat. Detta är troligtvis en följd av att mannen känner sig "satt på" av kvinnan och måste trycka ner henne till där han vill att hon ska vara , under hans kontroll. Att hoten ofta är kraftigt sexistiska och även riktade till kvinnans familj gör dem ökat obehagliga och otäcka för kvinnan att ta imot. Deta är alltså genom denna rädsla mannen tycker sig ha fullkomlig kontroll över kvinnan vilket han också troligtvis har, i alla fall för en stund, just eftersom att skräcken kommer att påverka den utsattes liv.
     Näthat är inte bara ett brott med förödande konsekvenser för den utsatte, utan också ett hot mot vår demokrati. Vi har n ytrrande- och en tryckfrihet som lagstiftat gör ordet fritt men hur länge till när de som gör sina röster hörda skräms till tystnad. Jag tror att man som offentlig person redan idag tänker till flera gånger innan man uttalar sig i känt känsliga ämnen. Hur kommer då framtiden se ut om vi låter detta fortlöpa?
     Endast de modiga kommer att våga delta i debatten och priset de kommer att få betala blir högt i form av hot och kränkningar. Frågan är hur änge dessa offentliga personner orkar innan de tystar sig självla i frågor de egentligen brinner för till förmån för ett tryggt liv. Vi måste snabbt förhindra att en handfull sjuka människor skrämmer våra oponionsbildare till tystnad och därmed för vår demokrati tillbaka i utvecklingen. Vi som privatpersoner idag behöver höra många röster, synpunkter och tankar för att kunna skapa oss en realistisk världsbild och kunna forma en egen åsikt. Det är en möjlighet demokratin skapat vilken nu hotar att minska i framtiden. Detta i likhet med vad Maria Arnholm och Birgitta Ohlsson skriver i artikeln Näthat mot kvinnor ett demokratiproblem, publicerad i Expressen (130725, http://www.expressen.se/debatt/nathat-mot-kvinnor-ett-demokratiproblem/)  "Deras hat begränsar och deras förföljelse leder till självcensur. Perspektiv uteblir och åsikter blir aldrig hörda"                                                                                                                                                                                                                                                                                                          
 

Kommentarer

Postat av: Karin

Publicerad 2013-10-18 16:10:12

Mycket bra! Utförligt och nyanserat.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela